13-19 Mayıs tarihleri arasında kutlanacak Sosyal Güvenlik haftası kutlamaları çerçevesinde İl müdürü İsmail Yıldırım kurumun yaptığı hizmetler ile ilgili değerlendirmede bulundu.
Yıldırım haftanın önemine dair yaptığı açıklamada şu görüşlere yer verdi.
“Bilindiği gibi 16 Mayıs 2006 tarihinde yapılan Sosyal Güvenlik Reformu ile birlikte SSK, Bağ-Kur ve Emekli sandığı tek çatı altında birleştirilmiş ve bugünkü adıyla Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) adını almıştır. Sosyal Güvenlik alanında sayısız güncelleme ve yenilikler yapılmıştır ve günün koşullarına ve hizmet alanların beklenti ve taleplerine göre de Torba Kanunlarla yeni düzenlemeler yapılmaya devam etmektedir. Sigorta Prim Teşvik Uygulamamız Devam ederken bu manada,toplamda 18 adet teşvik ve destek uygulaması bulunmaktadır.
Ayrıca; isteğe bağlı sigortalılar ve Muhtarlar hariç, 5510 Sayılı Kanunun 4.Maddesinin birinci fıkrası (b) bendi (Bağ-Kur) kapsamında Primlerini düzenli ödeyen sigortalılarımıza da 01.10.2016 tarihinden itibaren 5 Puanlık Prim Teşviki uygulanmaya devam edilmektedir.
Emeklilerimizi Önemsiyoruz. Onları Sosyal ve ekonomik yönden destekleyen çalışmalar ve yasal uygulamalar çıkmaya devam etmekte
Emekli Aylıklarından Kesilen Sosyal Güvenlik Destek Primi (SGDP)Kalktı
Sosyal Güvenlik Kurumlarından Emekli olduktan sonra Ticari faaliyeti nedeniyle Bağ-Kur kapsamında çalışmaya devam edenlerin maaşlarından yapılan %15’lik SGDP kesintisi , Temmuz/2015 tarihinden itibaren yüzde 10’a düşürülüp, Mart/2016 döneminden itibaren de tamamen kaldırılmıştır. Dolayısıyla bu kapsamdaki Emeklilerin maaşlarından kesinti yapılmayarak, ekstra zam olarak kaynakta maaşlara yansımaya başladı.
Emekliye Promosyon Ödenmeye Başlandı
Sosyal Güvenlik Kurumundan Aylık alan tüm Emeklilere 01 Mart 2017 tarihinden itibaren Promosyon ödemeleri yapılmaya başlandı. Sosyal Güvenlik Kurumunun Bankalarla Yapılan protokol kapsamında maaş tutarlarına bağlı olarak kademeli Promosyon tutarları tüm emeklilerimize ödendi ve yeni emeklilere de ödenmeye devam etmektedir.
Memur Emeklilerinin 30 yılın üzerindeki çalışmalarına da ikramiye ödenmeye başlandı
Daha önceden 30 Yılın Üzerinde çalışması olan Memurların çalıştığı süreye İkramiye ödenmesi yapılmıyordu. Yapılan düzenlemeyle Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), 8 Ocak 2017 tarihinden itibaren Emekli olan Memurlara 30 yılın üzerinde çalışma sürelerinin her tam yılına İkramiye ödenme hakkı getirildi.
Ayrıca aynı kanuna eklenen maddeyle de 7 Ocak 2015 tarihinden önce aylık bağlanan memurlara da 30 yılın üzerindeki hizmetleri karşılığında emekli ikramiyesi ödenmesinin önü açılarak bu kapsamdaki tüm Memur Emeklilerine fazlaya ilişkin ikramiyeleri banka hesaplarına gönderilerek ödendi.
Emeklilere ve Hak Sahiplerine Dini Bayramlarda İkramiye Ödenmeye Başlandı
İlk defa Ramazan ve Kurban Bayramlarında emeklilere bin liralık bayram ikramiyesi 2018 Yılı Ramazan Bayramında başladı. Sosyal Güvenlik Kurumundan aylık alan 12,3 Milyon Emekliye Ramazan ve Kurban Bayramlarından önce 1000’er tl ikramiye ödendi.
Bin liranın altında Emekli Aylığı Alan Kalmadı
1000 TL’nin altında Emekli Aylığı almakta olan yaklaşık 150 bin Emeklinin aylıkları Şubat/2019’dan itibaren ek ödeme dahil 1000 TL’ye çıkarıldı. Aradaki fark Maliye ve Hazine Bakanlığı tarafından SGK’yaaktarılmaktadır.
Emekli Aylık Bağlanma Süreleri Kısaldı
Emekli olma şartlarını taşıyan sigortalılarımızın Tahsis talebine bağlı olarak yapılan araştırma-inceleme sonucu aylıkların bağlanması önceleri aylar sürerken, yapılan Reformlarla ve entegre iyileştirme programlarla çok daha kısa sürelere düşürüldü. Eğer belgelerde eksiklik yoksa ,Hizmet cetvelleri düzgün ise Kurumlar arası yazışma gerektirmiyorsa, dilekçe verildikten sonra sigortalıların aylıkları 1 günde hatta birkaç saat içinde bağlanabilir hale geldi”dedi.