Yatırım teşvik mevzuatında yapılan değişiklikle Karabük yine kan kaybetti. Yeni düzenleme ile komşu İller yatırım için cazip hale gelirken, Karabük’ün teşviklerden aldığı puanlar düştü. Yıllardır fabrika kurdelesi kesmeyi bekleyen Karabük halkının beklentileri yine boşa çıktı.
Şimdiye kadar çıkan tüm teşvik yasalarından yararlanamayan ve bu yüzden her geçen gün ekonomik anlamda kayıp yaşayan ve yıllardır adeta Demir Çelik Fabrikalarına bağımlı yaşayan Karabük, 21 Ağustos 2020 tarihinde yatırım teşvik mevzuatında yapılan değişiklikle yine kaybetti. Resmi Gazetede yayınlanan değişikle Karabük’ün teşviklerden aldığı oranlar düştü. Komşu İllerin ise teşviklerden aldığı paylar yükseldi.
Bu durum Karabük’ün sahibi yok mu? sorusunu akla getirirken, konuyla ilgili açıklama yapan Karabük Serbest Muhasebeci, Mali Müşavirler Odası eski Başkanı Mali Müşavir Hüseyin Eken, bu konunun düzeltilmesi için önümüzde 4 aylık bir süre olduğunu, yani 1.1.2021 tarihine kadar Karabük’ün siyasilerinin ve ileri gelenlerinin bu konuda gereken girişimde bulunmalarını istedi.
Eken yaptığı açıklamada “15/06/2012 tarihi ve 2012/3305 sayılı yatırımlarda devlet yardımları hakkında kararda dKeğişiklik yapan 21/08/2020 tarih ve 31220 sayılı resmi gazetede yayınlanan 2846 sayılı Cumhurbaşkanı kararı ile değişlik yapıldı. Buna göre, Karabük için iki önemli konuda karar alındı.
Bunlardan birincisi Karabük bölgesel teşvik listesinde üçüncü sırada ikinci sıraya düştü. İkincisi ise bölgesel teşviklerin ilçeler düzeyinde yapılması senelerdir gündemdeydi. Bu son Cumhurbaşkanlığı kararı ile Karabük ilinde Eflani, Ovacık, Eskipazar ve Yenice ilçeleri teşvik edilecek ilçeler içinde yer aldı. Bu ilçelere verilen teşvikler, bulunduğu ilin sıralamasının bir üstü olarak tesbit edildi. Komşu illerimizde Kastamonu, Bartın, Çankırı, Düzce, Zonguldak gibi illerde aramızdaki fark bir kat daha açıldı. Sigorta teşvikler, faiz desteği, yatırımlara katkı oranı, indirimli kurumlar vergisi konularında Karabük kaybederken komşu iller kazandı. Karabük’e en yakın mesafede olan Çerkeş ilçesi bile yatırım teşviklerinden 4. sıradaki tüm olanakları kullanırken, Karabük’te 2. sırada belirtilen düşük oranlardaki teşviklerden yararlanıyor. bu da komşu illeri yatırımcı için cazip hale getiriyor.” dedi.
Hatırlanacağı gibi Karabük’te yıllar önce çok sayıda tekstil firması bulunurken, bu sayı şimdi bir elin parmakları kadar yok. Aynı zamanda 10 yıl önce çalışmasına başlanılan ve 4 yıl önce tabelası dikilen Eskipazar Metal ve Metal Ürünleri Organize Sanayi Bölgesine bir çivi bile çakılmadı. Tüm bu gelişmelerden sonra ve özellikle Filyos projesinden sonra Eskipazar OSB ile ilgili nasıl bir gelişme yaşanacak merak ediliyor.