ŞİRKET; TÜRKAK BİRİNCİ GÖZETİ DENETİMİNİ BAŞARIYLA TAMAMLADI…
Türkiye’nin önde gelen 5 çelik üreticisi Çolakoğlu, Diler, İçdaş, Kaptan ve Kroman tarafından, dünyadaki çevre algısına paralel olarak, ülkemizde gelişen çevre duyarlılığının bir yansıması olarak Marzinc, hurda süreci sonucu ortaya çıkan baca tozundaki, çinko metalini tekrar kazanmak üzere kurulmuş bulunuyor.
Ana amacı ortak şirketlerin üretiminden çıkan EAF tozunu çevreci ve ekonomik bir şekilde geri kazanmak olan tesis, yılda 200.000 tona yakın baca tozundan 50.000 ton çinko oksit elde etme kapasitesine sahip bulunuyor.
İleri ve modern bir teknolojiyle kurulan Marzinc, dünya üzerindeki benzerlerine göre çok daha çevreci ve verimli bir şekilde üretim yapıyor. İyi kalitede ürünlerinin tamamını yurtdışı pazarlarına ihraç eden tesis, Ocak 2013’ten bu yana geri dönüşüm ile Türkiye ekonomisine katkı sağlıyor.
Baca tozu geri kazanımında dünyada kendisini kanıtlamış tek yöntem olan “Waelz Prosesi”, Avrupa’daki çelik üretiminde açığa Marzinc muadili tesislerle, bu tozların dönüşümü destekliyor.
Firma, “sürdürülebilir kalkınma” kavramı ve kuruluş amacından yola çıkarak, faaliyetlerinden dolayı meydana gelebilecek çevresel etkileri azaltarak, çevrenin korunmasına katkıda bulunmak ve çalışanlarının bilinçlendirilmesi konusunda çalışmalar yaptığını açıklıyor.
Firma bu vizyonda ilerlerken;
Çalışanlarının, müşterilerinin ve faaliyetlerinden etkilenen sosyal yandaşlarının beklentilerini karşılamak için, ilgili yasa ve kuralları sürekli olarak izlemek ve bunlara uyumu sağlamayı,
Çalışan duyarlılığını artırmayı, katılımını sağlamayı ve bu yönde eğitimler vermeyi, çıkan baca tozunun geri kazanımında da kullanılıyor. Avrupa Birliği ülkelerinde toplamda 750.000 ila 1.200.000 ton/ yıl aralığında baca tozu ortaya çıkıyor ve Birlik, Çevre bilincinin çalışanları aracılığı ile yaygınlaştırılmasına katkı sağlamayı,
Elektrik, su, doğalgaz gibi kaynakların kullanımını azaltarak doğal kaynakların etkin olarak kullanımını sağlamayı ve sürekli iyileştir me çalışmaları ile doğal kaynak tüketimini azaltmayı,
Yasa ve beklentiler çerçevesinde, çalışanlarının da katılımı ile doğal kaynakların etkin kullanımı ve çevre kirliliğinin oluşmaması için belirlenen hedefleri izleyip takip ederek sürekli gelişme sağlamayı,
Birlikte çalıştığı kuruluş ve şirketleri çevre konusunda bilinçlendirmeyi,
Sürdürülebilir çevre performansını sürekli artırarak, yeni yatırımlarında da çevresel etkileri dikkate alarak ilerlemeyi, ilke edinmiş bulunuyor.
Tüm çalışanları ile birlikte bu politikanın gerekliliklerini ve çevresel sorumlulukları yerine getirmek için çalışmalarına ve yatırımlarına sürekli devam edeceğini taahhüt ediyor.
Ayrıca;
Enerji ile ilgili tüm yasaları, yönetmelikleri ve diğer şartları takip ederek gerekliliklerini yerine getirmeyi,
Enerjiyi kontrol altında tutacak uygun kaynak ve teknolojileri kullanmayı,
Enerji tüketimini azaltmayı, enerji verimliliği ile ilgili sürekli gelişmeye yönelik iyileştirmeler yapmayı, bunları uygulamayı ve sonuçlarını takip etmeyi,
Enerji performansının iyileştirilmesi için enerji verimli ürünleri kullanmayı, hizmetleri satın almayı ve tasarım faaliyetlerinde enerji verimliliğine öncelik vermeyi,
Enerji duyarlılığı konusunda tüm çalışanlarımızın eğitimi yanı sıra tedarikçilerimizin, alt işverenlerin ve ziyaretçilerin bilinçlendirilmesine katkıda bulunmayı, ilke olarak benimsediğini belirtiyor.
Firma tarafından yapılan açıklamada; “Fabrikamız bünyesinde faaliyet göstermekte olan laboratuvarımız 08.09.2023 tarihinde TÜRKAK tarafından gerçekleştirilmiş olan 1.gözetim denetimini başarıyla tamamlamıştır.
Güncel uluslararası standartları(EPA,SM,TS, EN, ISO, ASTM) destekleyen son teknoloji cihaz alt yapımız ile klasik(yaş)yöntemler(gravimetrik, volümetrik) ve aletli analiz yöntemleri(Spektroskopik, Kromatografik vb.) kullanarak çinko oksit konsantresi ,elektrik ark ocağı baca tozu, cüruf, agrega ve atık su numuneleri için analizler yapıl- maktadır. Laboratuvarımız baca tozu, cüruf, çinko cevheri ve konsantrelerinde toplam karbon tayini ve toplam kükürt tayini parametreler ile akreditasyon kapsamındaki parametre sayısını 26’dan 48’e çıkartmıştır.
Laboratuvarımızda bulunan analitik cihazlarımız: XRF,ICP/OES, IC, Karbon Kükürt Analiz Cihazı, TGA, Spektrofotometre.
11.03.2024 tarihinde revize olanak reditasyon sertifikamızAB-1756-Takreditasyon numarası ile tarafımıza tescil edilmiştir.
Laboratuvarımız 11.03.2024 tarihi itibariyle2. gözetim denetim çalışmalarına başlamış olup kapsam genişleterek ilerlemeye devam edecektir.
Çevre dostu fabrikamız aynı zamanda üretime bağlı olarak deşarj edilen atık suları ve üretim sonrası oluşan cürufu düzenli olarak analiz etmekte olup T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yayınlanmış olan yönetmeliklere uygunluğunu teyit etmektedir.” ifadelerine yer verilmiş bulunuyor.