AKTARLAR VE BAHARATÇILAR FEDERASYONU BAŞKANINA KARABÜK VALİLİĞİNDEN CEVAP
Türkiye Aktarlar ve Baharatçılar Federasyon Genel Başkanı Halit Özdemir’in, “Safran bitkisinin ana vatanı İran, Birleşik Arap Emirlikleri ve İspanya. İran safranını hiçbiri tutmuyor. Türkiye’de Safranbolu bölgesinde yetiştirilen safran diye bilinen bitki daha açık renkli, gerçek İran safranıyla alakası yok. Bunun adı aspir, ülkemizde ne yazık ki bunu gerçek safran diye satan satıcılarımız var. Aspirin rengi gerçeğine oranla açık kırmızıdır. Ama sahtekarlar bu renk konusunu da gıda boyasıyla boyayarak aşabiliyorlar. Kilosu 400 lira olan aspiri gerçek safran diye 40 bin liraya satıyorlar. Bunu ayırt etmek çok zor, orijinal safran da suya atınca kırmızı renk veriyor. Yalancı safran da suya atınca kırmızı renk veriyor. Bunu ayırt etmenin yolu, safranı elinize alıp kuvvetlice ovalamak. Sahtesinin boyası elinizi boyayacaktır. Gerçeği elinizde herhangi bir renk bırakmaz. Gerçek safran baharatını özellikle ülkemize gelen Arap ve Avrupalı turistler alıyor. Bunlar bu baharatı yemeklerde kullanıyor. Yemeklerde çok hoş bir aromatik tat bırakıyor. Ülkemizde bu baharat kullanılmıyor. Ben işletmemde yılda 5 kilo gerçek safran satıyorum. Bendeki safranın kilosu ise 25 bin lira” şeklindeki açıklamasına Karabük Valiliğinden cevap geldi.
HABERLER GERÇEĞİ YANSITMAMAKTADIR
Karabük Valiliğince, Safranbolu Safranı hakkında yapılan değerlendirmenin gerçeği yansıtmadığını bildiren bir açıklama yapıldı.
Konu ile ilgili Valilikçe yapılan açıklamada, ” Türkiye Aktarlar ve Baharatçılar Federasyonu Başkanı Halit ÖZDEMİR tarafından #bursadabugün isimli internet sitesinde yer alan “Bursalılar dikkat! 400 liralık yalancı safranı boyayıp 40 bin liraya satıyorlar” başlıklı haberde Safranbolu Safranı hakkında gerçeği yansıtmayan bilgi yer aldığından bu açıklamanın yapılması gerekli görülmüştür.
Safranbolu Safranı 2,5-3 cm uzunluğunda partiküller halinde parlak koyu kırmızı renkli, kendine has, tat, koku ve aroması olan, renk yoğunluğu açısından ise 1. Sınıf safran standartlarının üzerindedir.
Safranbolu Safranına, Safranbolu Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanlığınca, 555 Sayılı Coğrafi işaretlerin Korunması hakkındaki Kanun Hükmünde Kararname kapsamında Menşe Coğrafi İşareti alınmış olup, 30.07.2010 tarih ve 27657 sayılı Resmi Gazetede yayınlanmıştır.
Alınan Coğrafi işarette Safranbolu Safranının standartları belirlenmiş ve koruma altına alınmıştır. ISO/TS 3632-1 göre yapılan kimyasal analizlerde 1. Sınıf safran standartlarının üzerinde Safranbolu yöresine ait tıbbi ve aromatik bir ürün olarak tescillenmiştir.
Safranbolu İlçemizde yıllık 20 kg civarı safran üretimi yapılmakta olup; safran soğanı dikiminden üretimi ve değerlendirilmesi aşamaları İl/İlçe Müdürlüğümüz teknik personeli tarafından takip edilmektedir.
Safranbolu’da ve İlimizde gıda maddesi (baharat) olarak halkın tüketimine sunulan safranın denetim ve kontrolleri, 5996 Sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda Ve Yem Kanunu kapsamında, İl Müdürlüğümüz Gıda Kontrolörleri tarafından yapılmakta olup, herhangi bir olumsuzluğa rastlanmamıştır.
Haberde Safranbolu Safranı hakkında belirtilen hususlar gerçeği yansıtmamaktadır”ifadelerine yer verildi.