3 NİSAN KARABÜK’ÜN KURULUŞ YIL DÖNÜMÜ MESAJLARI « Karabük Bölge Haber

3 NİSAN KARABÜK’ÜN KURULUŞ YIL DÖNÜMÜ MESAJLARI

Bu haber 02 Nisan 2020 - 20:45 'de eklendi ve 690 kez görüntülendi.

KARABÜK VALİSİ FUAT GÜREL

Bir ülkenin kalkınmışlığının en önemli göstergesi sanayisi ve temel ihtiyaçlarını karşılamada dışa bağımlı olmadan kendi kendine yetmesidir. Karabük Demir Çelik fabrikalarının temelinin atıldığı 3 Nisan 1937 tarihi aynı zamanda birlik ve beraberlik içinde dünyada eşi benzeri görülmemiş bir İstiklal ve İstikbal mücadelesi veren kadim milletimizin iktisadi bağımsızlığını tüm dünyaya ilan ettiği gündür.

Karabük Demir Çelik Fabrikaları “Fabrikalar Kuran Fabrika” unvanıyla zaman içinde sürekli kendini yenileyen ve çağı yakalamayı başarmış dinamik yapısıyla bugün de Büyük ve Güçlü Türkiye’mizin gururu ve her geçen gün gelişen sanayimizin yaşayan ilkokulu niteliğindedir.

Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk; “Endüstrileşmek en büyük milli davalarımız arasında yer almaktadır” sözleriyle milletimizin hislerine tercüman olmuş ve büyük düşünme, emek, çalışma, üretme ve paylaşma erdemlerinin tecellisi olarak 3 Nisan 1937’de Karabük Demir Çelik Fabrikaları ile birlikte doğan Cumhuriyet Kenti Karabükümüz ülkemizde kuruluşunu kutlayan tek il olma özelliğini taşımaktadır.

Dünyamızın ve ülkemizin zor bir süreçten geçtiğini bu günlerin en kısa zamanda son bulması temennisiyle; Karabük Demir Çelik Fabrikalarının ve Karabükümüzün kuruluşunun 83’üncü yıl dönümünü kutluyor, başta Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere kuruluşundan bu günlere kadar emeği geçen tüm devlet büyüklerimiz ile emeğe değer katan tüm yönetici ve çalışanlarımızı minnet ve şükranla anıyor, tüm hemşehrilerime sevgi ve saygılarımı sunuyorum.

KARABÜK BELEDİYE BAŞKANI RAFET VERGİLİ

Karabük, genç Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun ardından, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün talimatlarıyla başlatılan sanayileşme hamlesinde ilk tuğla, ilk harç misyonunu üstlenmiş, Demir ve Çelik fabrikalarının üretime başlamasının ardından da adeta tüm Türkiye’yi inşa etmiştir.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün talimatlarının ardından, kurulacak fabrika için yer arayışına Başbakan İsmet İnönü, İktisat Bakanı Celal Bayar ve Genelkurmay başkanı Mareşal Fevzi Çakmak, uzunca bir çalışmanın ardından Karabük’te karar kılmışlardır. Cumhuriyet’in ilk ağır sanayi tesisinin kuruluş yeri olarak Karabük’ün belirlenmesinde, jeopolitik konumu kadar, Kurtuluş Savaşı sırasında en fazla şehit veren bölgenin insanlarına karşı vefa duygusu, onlara iş ve aş imkânı sağlama hedefi de önemli rol oynamıştır.

3 Nisan 1937’de temelleri atılan Karabük Demir ve Çelik Fabrikaları, 1939 yılında üretime başlamış, ardından bünyesinde kurulan değişik ünitelerle, genç Türkiye Cumhuriyeti’nin imarında son derece önemli görevler üstlenmiştir.

Bugün Türkiye’nin hangi köşesine giderseniz gidin, Karabük Demir ve Çelik Fabrikalarının Mührünü, Karabüklünün alın terini görmeniz mümkündür. Karadeniz Ereğli’de demir çelik fabrikası olarak karşınıza çıkan Karabüklünün emeği ve iş becerisi; Ağrı’da radyo anteni direği, Konya’da çimento fabrikası, Aliağa’da rafineri, İstanbul’da tersane, Kırıkkale’de silah fabrikası, Elazığ-Malatya arasında da Türkiye’nin en uzun demiryolu köprüsü olarak dikilir karşınıza. İşte bunun için Karabük’e; “Sanayinin beşiği, emeğin başkenti” unvanı verilmiştir.

Karabük insanı bugünde bu özelliğini sürdürmekte, ülkemizdeki ve Dünya’nın birçok noktasındaki işletmelerde yönetici ve usta pozisyonunda görevler almaktadır. Karabük insanını ön plana çıkartan en önemli nokta ise; yüksek iş ahlakı ve becerisinin yanında, çalıştığı, ekmeğini kazandığı işletmesine olan bağlılığıdır. Geçmişte Cumhuriyetimizin imarını üstlenen hemşerilerimizin, bugün ise Dünya’nın birçok ülkesinin gelişmesinde ve sanayileşmesinde önemli roller üstlenmektedir. Karabük’ün ve Karabüklünün bu misyonunu sonsuza kadar sürdüreceğinden ise en ufak bir şüphemiz yoktur.

Bu vesile ile başta, Karabük Demir ve Çelik Fabrikalarının bölgemizde kurulması talimatını vererek, şehrimizin de temellerini atan Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, Başbakan İsmet İnönü’yü, İktisat Bakanı Celal Bayar’ı, Genelkurmay Başkanı Mareşal Fevzi Çakmak’ı ve bu kentin bu günlere gelmesinde emeği geçen tüm büyüklerimizi saygı ve rahmetle anıyor, ruhları şad, mekânları cennet olsun diyorum.

KARABÜK TİCARET VE SANAYİ ODASI YÖNETİM KURULU BAŞKANI MEHMET MESCİER

 83 yıl önce ülkenin uygarlık yolundaki en önemli adımlarından biri olan ve ülke sanayisine yön vererek emeğin başkenti haline gelen Karabük Demir Çelik Fabrikası, geçmişten günümüze demir çelik sanayisinin gelişimine en önemli desteği vermiş ve bir mahalleyi emeğin başkenti haline getirmiştir.

3 Nisan 1937 yılında temelleri atılan bu sanayi yolculuğunda Karabük, Türk sanayisine ve ekonomisine altın harfler ile kazınarak çok önemli bir başarıya imza atmıştır. Kurulduğu günden bu yana sürekli büyüyerek ülkemizin ihtiyaç duyduğu demir-çelik ihtiyacını aralıksız bir şekilde karşılayarak sanayinin gelişimine çok önemli bir katkı vermiştir ve vermeye de devam etmektedir.

Karabük iline yapılan ve yapılacak olan yatırımların önünü açan bu sanayileşme ile ayrıca vasıflı insan kaynağının da oluşmasına olumlu katkıda bulunmuştur. Büyüyen Türkiye’nin ağır sanayinin temellerini atarak, Cumhuriyet döneminde kurulan ilk kent olmanın da haklı gururunu yaşamaktadır. İlklerin kenti olan Karabük, ilk özel sektör çelik sanayiciliğinin de başladığı yerdir. Demir çelik sanayisinde yapılan özel teşebbüsler ile birlikte sürekli yeni yatırımların yapıldığı, organize sanayi bölgeleri ve devlet destekleri ile bu yatırımların desteklendiği ve okul-fabrika ilişkisinin ilk gerçekleştiği yer olmuştur.

ilimizin bir sanayi okulu haline gelmesi, biz iş insanlarının bugünlere gelmesinde önemli bir rol oynamıştır. Gerek kamu gerekse de özel sektörün yapacağı yeni yatırımlar ile 03 Nisan 1937 yılındaki ilk heyecanımız bugün de halen devam etmektedir. İlk ağır sanayi merkezi olan ilimiz, kurtuluşu ile değil kuruluşu ile kutlanan tek şehirdir.

Ülkemizin gelişmesine ve kalkınmasına önderlik yapmış İlimiz, ülke geneline yayılmış değerli iş insanları ve firmalarıyla birlikte büyük bir kültürü yaşatmakta ve bulundukları şehirlere de ayrıca hayat vermektedirler. Bu nedenledir ki 03 Nisan ruhu, bu topraklarda hayat bulan üretim, sanayi, işçi kültürü, dayanışmasıyla bilinmese de farkında olunmasa da ülkemizin her köşesinde yaşamaya ve yaşatılmaya devam edecektir.

Kurtuluş Savaşında yedi düvele meydan okuyarak zaferle çıkan aziz milletimize Büyük önder Mustafa Kemal Atatürk’ün işaret ettiği “Siyasal, askeri zaferler ne kadar büyük olursa olsunlar, ekonomik zaferlerle taçlandırılamazlarsa meydana gelen zaferler devamlı olamaz, az zamanda söner” sözleri 03 Nisanı ve bu ruhu çokta güzel anlatmaktadır. Karabük Demir Çelik Fabrikalarının ve Cumhuriyet Kenti Karabük’ün kuruluşu aslında ülkemizin ekonomik anlamda kurtuluşunun da taçlanması anlamına gelmektedir.

Bu vesileyle Demir Çelik Fabrikalarının ve Karabük’ün kuruluşunun 83.Yılını yaşamamıza vesile olan bu emaneti bize kazandıran başta büyük önder Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere kuruluşundan günümüze kadar emeği geçen ve ebediyete intikal edenlere Allahtan rahmet diliyorum, bizlere hayat veren 03 Nisan ruhuyla memleketimizin kalkınması ve refahı için çalışan, emek harcayan Karabük gönüllülerinin ve sevdalılarının da 83. yılını tüm içten duygularımla kutluyorum.

AK PARTİ KARABÜK İL BAŞKANI AV. İSMAİL ALTINÖZ

Karabük Demirçelik Fabrikalarının temellerinin atıldığı, emeğin şehri Karabük’ün 83. Kuruluş yıl dönümünü gurur ile kutladıklarını belirten Başkan Altınöz mesajına şöyle devam etti; “13 haneli bir köy iken, 3 Nisan 1937’de Demir Çelik Fabrikalarının temelinin atılmasıyla şehir olma süreci başlayan Karabük, 1953 yılında ilçe, 6 Haziran 1995’de Türkiye’nin 78’inci ili olmuş ve bugünde 244 bini aşan nüfusa sahiptir.

Cumhuriyetin ilanından sonra oluşan ilk şehir olduğu için Karabük bir Cumhuriyet şehridir. Karabük, ülkemizde şehirleşme ve sanayileşmenin birlikte kurulduğu ilk planlı sanayi kentlerinden birisidir.

Kardemir, uzun yıllar boyunca ülkemizdeki sanayileşmeye öncülük etmiş, adını tarihe “ Fabrikalar Kuran Fabrika” olarak yazdırmış, Türk sanayisinin öncüsü olmuştur. Hükümetimiz de KARDEMİR’e ve Karabük’e olan değerini her alanda belirtmektedir. KARDEMİR’e ve Karabük’e büyük önem ve destek vererek şehrimizin hem de KARDEMİR’imizin gelişmesine katkı sağlamaktadır. KARDEMİR, Türkiye sanayisinin kalbi olmanın dışında ülkenin birçok önemli sanayi kuruluşunun, barajların, köprülerin de mimarı olmuştur.

Bizde her daim el ele, gönül gönüle vererek Karabük’ümüz için KARDEMİR’imiz için elimizden gelen mücadeleyi vermeye devam edeceğiz. Bu gelişmelerin ışığında, Karabük’ün kuruluş yıl dönümünde bizlere düşen görev ise hep birlikte, el ele, tek yürek halinde Karabük’ümüzü daha ileriye taşımanın ve her alanda öncü bir il olmasının mücadelesini vermektir.

Bu güzel vesile ile Karabük Demir Çelik Fabrikalarının temellerinin atılması ve Karabük’ün kurulmasında emekleri geçen başta Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk ve dönemin devlet adamlarını saygı ve rahmet anıyor, tüm hemşerilerime saygı ve muhabbetlerimi sunuyor, Karabük’ümüzün kuruluşunun 83. yılını kutluyorum.

KARABÜK CHP İL BAŞKANI ABDULLAH ÇAKIR

3 Nisan 1937 günü, o günün Karabük Demir Çelik fabrikaları, bugünün ise Kardemir’in temelinin atılışının yıldönümünü kutlamaktayız.

Ülkemizin kurtarıcısı ve Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK tarafından projelendirilen, zamanın başvekili Merhum İsmet İnönü tarafından temelli atılan  genç Cumhuriyet’in sanayileşme hamlesinde  en önemli ve ağır sanayide ilk adımı olarak bilinen,  zaman içinde ise ekonomik, sosyal ve kültürel bir değer olarak büyüyerek fabrikalar kuran fabrika olarak bugünlere gelen, DÇ fabrikalarımızın (KARDEMİR AŞ) 83.yıl dönümüdür.

Milli kaynaklardan milli eserler üreten DÇ işletmeleri bugün ki adıyla KARDEMİR’in  temellerinin atılmasından bu yana emeği geçenlerden, aramızdan ayrılanlara rahmet ve minnetle, yaşayanları şükranla yâd ediyoruz.

Bölgede yeni bir sosyal yaşam biçiminin, yeni şehir kültürünün gelişmesini sağlayan KARDEMİR, emek, sermaye, üretim, ticaret gibi konularda yeni alanlar açmış, zaman içinde de Karabük adı ile özdeşleşerek kentin olmazsa olmazı olmuştur.

Geçen 83 yıl  içinde, kapatılmak olmadı satılmak istenmiş ancak bölge halkının ve dönemin sendikasının önderliğinde ülkede eşi görülmemiş bir sahiplenme ile fabrikaların bacalarının sönmesi engellenmiştir.

Emeğin gücü kazanmış, fabrikaların bacaları yöre halkının direnişi ile tekrar tüttürülmüştür.

Bugün yeniden ekonomiye destek veren bölgede istihdam yaratan bir kurum olan DÇ Fabrikaları (KARDEMİR) milli kaynakları milli eserlere dönüştürmeye de devam etmektedir.

Karabük her yıl 3 Nisanda kuruluşunu kutlayan ender kentlerden biridir, bu sene tüm dünyayı saran koronavirüsü nedeni ile etkinlikler yapılamamıştır ancak 3 NİSAN Karabük için unutulmayacak bir gündür.

Dünü unutmadan yarını kurmak için ve emek en yüce değerdir ilkesinden hareketle 3 Nisan kuruluş günümüzü tekrar kutlar başta Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK olmak üzere emeği geçenlere bir kez daha şükranlarımızı arz ederiz.

 KARDEMİR GENEL MÜDÜRÜ DR. HÜSEYİN SOYKAN

Bugün, KARDEMİR’in kuruluşunun 83, özelleştirilmesinin ise 25. yıldönümü.  83 yıl öncesine gittiğinizde; kurtuluş savaşından çıkmış bir ulusun yokluk ve yoksulluk içinde ağır sanayi hamlesini başlattığını ve savaş meydanlarında kazandığı siyasi ve askeri zaferleri, ekonomik zaferlerle taçlandırmak üzere, Karabük Demir Çelik Fabrikaları gibi tesislerle iktisadi atılımlar için yola koyulduğunu görürsünüz. 25 yıl öncesine gittiğinizde ise, Cumhuriyetimizin en önemli eserlerinden biri olan bu fabrikaları, çalışan işçisinden sendikasına, esnafından tüccarına, sanayicisinden emeklisine kadar tüm Karabük halkının dünyada eşine az rastlanır bir sahiplenme duygusu ile bu esere sahip çıktığı, fabrikalarını yeniden ihya etmek için yeni bir heyecanla yola koyulduğu görülür.

3 Nisan 1937 tarihinde atılan temelden sonra 2,5 yıl gibi kısa bir sürede böylesi büyük bir entegre tesisin üretime başlaması, yine insanımızın çalışkanlığı, azim ve inancının sonucudur. 10 Eylül 1939 tarihinde Kardemir’de üretilen ilk Türk Demiri ile başlayan çelik üretimi bugün Türkiye’yi dünyanın 8’inci, Avrupa’nın ise 2’inci en büyük üreticisi konumuna taşımış, çelik sektörü Türkiye’nin en önemli ihracatçı sektörlerinden biri olmuştur.

Türkiye’nin bu gelişiminde hiç şüphesiz ki her bir Karabük’lünün emek ve alın teri vardır. Bu vesileyle, ulusal sanayileşme hamlemizin en önemli yapı taşı olarak KARDEMİR’in kurulmasının sağlayan Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere, temelini atan dönemin başbakanı İsmet İnönü’yü, ülkemizin dört bir yanından gelerek Karabük Demir Çelik Fabrikalarının kurulmasına ve bugüne kadar yaşatılmasına emek ve alın terleriyle katkı veren herkesi minnet ve şükranlarımı sunuyorum. Atalarından aldığı bayrağı daha ileriye taşımak için halen alın ve akıl teri döken tüm çalışanlarımızı da içtenlikle selamlıyorum.

Ülkemizin geleceğini şekillendiren, ideallerini ve hayallerini gerçekleştiren, endüstriyel atılımlarına öncülük ederek arkasına taktığı yeni katarlar ve yetiştirdiği idealist insanlarla sanayinin ülke geneline yayılmasını sağlayan, “Fabrikalar kuran fabrika” unvanı ile adını Türk sanayisine çelik harflerle yazdıran ve sadece hayat bulduğu Karabük’ün değil, ülkemizin kalkınmasında üstlendiği misyonla tüm Türkiye’nin gözbebeği olan KARDEMİR, bugün Türkiye’nin en büyük sanayi kuruluşlarından biri olmuştur. Özelleşme sonrası geride kalan çeyrek asırda 2 Milyardolarınüzerinde yatırımın yapıldığı Kardemir’de, üretim kapasiteleri 500 bin tonlardan 2,5 Milyon tonlara taşınmış; ray, kangal, demiryolu tekeri gibi katma değeri yüksek ürünlerle ürün yelpazesi genişletilmiştir.KARDEMİR; raylı sistemler, otomotiv, savunma sanayii, makine imalat sektörü gibi sektörlere farklı çelik kaliteleri sunabilen, gerçekleştirdiği enerji yatırımları ile tükettiği elektrik enerjisinin büyük bir kısmını kendisi üretebilen, 150 Milyon $’ın üzerindeki çevre yatırımı ve milyonlarca liralık sosyal sorumluluk projesini hayata geçiren, tüm bu yatırımlarla dünden daha güçlü, dünden daha rekabetçi, paydaşları için dünden daha çok değer oluşturan bir şirket haline gelmiştir.

İlklerin fabrikası KARDEMİR, bugün ray ve demiryolu tekeri üreten Türkiye ve dünyanın sayılı üreticilerinden birisidir. Kalın kangal ve ağır profildeTürkiye’nin tek üreticisidir. 2019 yılında Karabük’e kazandırdığı AR-GE merkezi ve oluşturulan çalışma grupları ile ülkemizin milli hamlelerine daha çok katkı sunmaya çalışmakta, Cumhuriyetimizin 100 yıl hedefleriyle uyumlu bir şekilde başlattığı dijital dönüşüm projesi ile daha hızlı, daha esnek ve daha dijital bir üretim ve yönetim yapısına doğru yol almaktadır.

Kuracağımız 1.000.000 ton kapasiteli yeni bir yüksek fırın ve çelikhane bölgesindeki yeni konverter yatırımı ile birlikte üretim kapasitelerimiz tüm üretim proseslerinde 3,5 Milyon tona ulaşacaktır.

Tüm Karabüklülerin ve paydaşlarımızın güven ve desteği ile sürdürülebilir başarıları kovalayan Kardemir’e alın ve akıl teriyle katkı veren ve Kardemir’in ülkenin en büyük sanayi kuruluşlarından biri haline getiren çalışanlarımızı, tüm yöneticilerimizi minnet ve şükranla anarken, aramızdan ayrılanları hayırla yad ediyor, hayatta olanlara sağlık ve uzun ömürler diliyorum. Koronavirüs salgını nedeniyle zor günler geçiren dünyamız ve ülkemizin bir an evvel sağlıklı günlere kavuşması temennisiyle, tüm Karabük’lüleri ve çalışanlarımızı selamlıyorum.

Karabük’ün ve Kardemir’in 83. kuruluş yıldönümü kutlu olsun.

 

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum Yok
YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

ÇantaÇanta aksesuarlarBebek bakım çantasıSpor çantaOkul çantasıLaptop çantasıPortföy çantaBel çantasıPostacı çantasıEl çantasıSırt çantaBebek bakım çantasıOmuz çantası

Ülkemizin en büyük evcil hayvan mağazası olan tcremix.org sitemizde kedi veya köpek besleyenler için hayatlarını kolaylaştıracak çok sayıda ürün bulunuyor. Bunların en başında mamalar geliyor eğer köpek besliyorsanız köpek maması başta olmak üzere yavru köpek maması, yaşlı köpek maması, light köpek maması, tahılsız köpek maması, konserve köpek yaş mama ürünlerini bulabileceğiniz gibi köpek sağlık ürünleri, köpek ödülleri, köpek bakım ürünleri, köpek aksesuarları, köpek mama su kapları, köpek oyuncakları, köpek eğitim ürünleri, köpek tasmaları gibi işlerinizi kolaylaştıracak çok sayıda ürünü bulabilirsiniz. Kedi besleyen arkadaşlar başta kedi maması ana kategorimiz olmak üzere konserve kedi yaş maması, yavru kedi konserve maması, yavru kedi maması, kısırlaştırılmış kedi maması, yaşlı kedi maması, yetişkin kedi maması, light diyet kedi maması kategorilerimizi ziyaret ederek kedinizin temel beslenme ihtiyaçlarını karşılayabilirisiniz. Diğer yandan ihtiyaç duyabileceğiniz diğer ürünleri kedi ödülleri, kedi tuvaletleri, kedi oyuncakları, kedi vitaminleri, kedi kumu, kedi aksesuarları, kedi bakım ürünleri, kedi mama su kapları ana kategorilerimizden bulabilirsiniz. Ayrıntılı armaa için alt kategorilerimize de göz atmanızda fayda var. Türkiye 'nin en büyük online pet shop mağazası tcremix.org sitemize hepiniz davetlisiniz.

Sancaktepe escortZeytinburnu escortAntalya escortAnkara escortAvrupa yakası escortDenizli escortKocaeli escortMerter escortNişantaşo escortLevent escortÇapa escortEtiler escortMecidiyeköy escortTaksim escortBeşiktaş escortBakırköy escortBahçeşehir escortEsenyurt escortAvcılar escortAvrupa yakası escort bayanBeykoz escortÜsküdar escortGöztepe escortErenköy escortSuadiye escortKurtköy escortTuzla escortBostancı escortÜmraniye escortPendik escortKadıköy escortKartal escortAtaşehir escortAnadolu yakası escortBodrum escortKonya escortMuğla escortMalatya escortGaziantep escortEskişehir escortAnkara escortİstanbul escortKayseri escortAdana escortŞirinevler escortHalkalı escortMarmaris escortFethiye escortSarıyer escortMaltepe escortFatih escortÇekmeköy escortBeylikdüzü escortBaşakşehir escortAtaköy escortAlanya escortSamsun escortMuğla escortİzmir escortDiyarbakır escortBursa escortAntalya escortİstanbul escortGöztepe escortGaziantep escortAdana escortAdana escortAnadolu yakası escortAnkara escortİstanbul escortAtaşehir escortAvcılar escortAvrupa yakası escortBağcılar escortBahçeşehir escortBahçeşehir escortBeşiktaş escortBeykoz escortBodrum escortBostancı escortBursa escortEskişehir escortGaziosmanpaşa escortKadıköy escortKartal escortKocaeli escortKonya escortKonya escortKonya escort bayanMalatya escortPendik escortŞirinevler escortTaksim escortÜmraniye escortAdana escortAntalya escortBursa escortİzmir escortBodrum escortEskişehir escortKonya escortİzmir escortBeylikdüzü escortKayseri escortİzmir escortPendik escortEskişehir escortİstanbul escortescortFatih escortAntalya escortescort bayanSamsun escortİstanbul escortBursa escortAntalya escort bayanAntalya bayan escortAntalya escortlarAdana escortBursa escortİzmir escortDiyarbakır escortMaltepe escortÇekmeköy escortBeylikdüzü escortŞirinevler escortAtaköy escortHalkalı escortİstanbul escortŞişli escortKayseri escortAntalya escortMersin escortMersin escortMersin escortŞişli escortMersin escortKayseri escort

Sancaktepe escortZeytinburnu escortAntalya escortAnkara escortAvrupa yakası escortDenizli escortKocaeli escortMerter escortNişantaşo escortLevent escortÇapa escortEtiler escortMecidiyeköy escortTaksim escortBeşiktaş escortBakırköy escortBahçeşehir escortEsenyurt escortAvcılar escortAvrupa yakası escort bayanBeykoz escortÜsküdar escortGöztepe escortErenköy escortSuadiye escortKurtköy escortTuzla escortBostancı escortÜmraniye escortPendik escortKadıköy escortKartal escortAtaşehir escortAnadolu yakası escortBodrum escortKonya escortMuğla escortMalatya escortGaziantep escortEskişehir escortAnkara escortİstanbul escortKayseri escortAdana escortŞirinevler escortHalkalı escortMarmaris escortFethiye escortSarıyer escortMaltepe escortFatih escortÇekmeköy escortBeylikdüzü escortBaşakşehir escortAtaköy escortAlanya escortSamsun escortMuğla escortİzmir escortDiyarbakır escortBursa escortAntalya escortİstanbul escortGöztepe escortGaziantep escortAdana escortAdana escortAnadolu yakası escortAnkara escortİstanbul escortAtaşehir escortAvcılar escortAvrupa yakası escortBağcılar escortBahçeşehir escortBahçeşehir escortBeşiktaş escortBeykoz escortBodrum escortBostancı escortBursa escortEskişehir escortGaziosmanpaşa escortKadıköy escortKartal escortKocaeli escortKonya escortKonya escortKonya escort bayanMalatya escortPendik escortŞirinevler escortTaksim escortÜmraniye escortAdana escortAntalya escortBursa escortİzmir escortBodrum escortEskişehir escortKonya escortİzmir escortBeylikdüzü escortKayseri escortİzmir escortPendik escortEskişehir escortİstanbul escortescortFatih escortAntalya escortescort bayanSamsun escortİstanbul escortBursa escortAntalya escort bayanAntalya bayan escortAntalya escortlarAdana escortBursa escortİzmir escortDiyarbakır escortMaltepe escortÇekmeköy escortBeylikdüzü escortŞirinevler escortAtaköy escortHalkalı escortİstanbul escortŞişli escortKayseri escortAntalya escortMersin escortMersin escortMersin escortŞişli escortMersin escortKayseri escort

Copyright
http://turbanliescortbayan.com/